Uuden vuoden aaton ateriaklassikko on nakit ja perunasalaatti, kuulemma. Ikinä en ole niitä aikaisemmin tarjonnut kyseisenä päivänä. Tänään oli eka kerta.

Nakkeja olen käyttänyt ruoanlaitossa harvakseltaan, mutta tasaisen säännöllisesti. Vakionakkiruokani ovat olleet hodarit ja nakkistroganoff. Hodareita kului erityisesti silloin, kun lapset olivat pieniä ja tarvittiin varmaa välipalaa tai nopeaa evästä.  Molemmat tytöt menivät koulusta suoraan leikkipuistoon ja sinne piti aina laittaa valmiiksi omat eväät. Aamulla kun pani pakasteesta otetun nakin hodarisämpylän väliin, niin se oli iltapäivällä vielä ihan syötävää. Tosin kumpikin tytöistä oli niin kranttu ruoan suhteen, että aamulla sämpylä täytyi kuumentaa ensin hieman rapeaksi kiertoilmauunissa ja vasta sen jälkeen laittaa sämpylän väliin jäinen nakki, jonka olin huuhtonut ensin nopeasti kuumassa vedessä ja kuivannut pinnan talouspaperilla niin, että hodarista ei päivän mittaan tullut "lötsky" (jolloin se tietenkin olisi jäänyt syömättä).

Itse en hodareista aikaisemmin juuri perustanut, mutta pari vuotta sitten tapahtui käänne, kun kävin Islannissa. Siellä oli jostain syystä (amerikkalaisten tukikohtia?) joka paikassa tarjolla hodareita edulliseen hintaan. Lisäkevaihtoehtoina oli aina tavallisen sinapin ja ketsupin lisäksi kurkkusalaattia, majoneesia ja ihanan makuista kuivattua sipulia. Islannin reissun jälkeen olen itsekin joskus alkanut syödä välipalaksi hodareita, ehdottomasti aina kuivatulla sipulilla, jota onneksi lähikaupassa on myynnissä.

Nakkistroganoff on äärettömän helppo kastike. Tarvitaan yksi vain tetra paseerattua tomaattia, yksi purki smetanaa, pieni purkki kapriksia (tai yksi herkkukurkku/suolakurkku) ja nakkipaketti. Vähän kun ensin pannulla käännetään nakkeja, lisätään loput aineet ja kiehautetaan niin saadaan oikein hyvä kastike perunalle tai riisille.

Perunasta puheen ollen, perunasalaatti kannattaa tehdä itse, jos haluaa vaihtelua kaupan valmiille salaatille. Itse tykkään salaatista, jossa on öljykastike. Kaupan valkoisista mönjistä en perusta. Neljän hengen perunasalaatti syntyy seuraavasti:

- 4-5 kiinteää peruna (esim. Nicola) kuorineen keitettynä

- 1 hapan omena

- 1 purkki kapriksia (lisäksi tai 1 kpl pieniksi kuutioitua maustekurkkua)

- 1 salaattisipuli pieneksi paloiteltuna

- salaattikastiketta

- ruohosipulia

- Valmista perunoiden kiehuessa salaattikastike noin 2 dl vetävään tyhjään lasipurkkiin:  2 tl sinappia, sitruunapippuria, mustapippuria, paprikajauhetta, himppu suolaa, juoksevaa hunajaa, valkoviinietikkaa ja öljyä. Ravistele kunnolla.

- Silppua salaattisipuli pieneksi (halutessasi laita silppu kulhoon, päälle hieman sitruunamehua ja tl oliiviöljyä, käytä mikrossa 1,5 minuuttia)

- Kuori ja kuutioi perunat kuumina, laita salaattikulhoon. Kaada päälle salaattikastiketta sen verran, että se imeytyy lämpimiin perunoihin.

- Kuutioi joukkoon hapan omena.

- Lisää sipuli ja maustekurkkukuutiot ja/tai kaprikset.

Perunasalaatin kanssa tarjottavat nakit lämmitetään keittämällä. Laita kattilaan vettä maltillisesti. Lisää laakerinlehti, muutama sipulinviipale ja maustepippuri. Keitä. Kun vesi kiehuu ota kattila pois liedeltä ja lisää nakit. Laita takaisin liedelle, mutta älä anna kiehua. Kun vesi melkein kiehahtaa, ota kattila pois liedeltä.

Nakkien ja perunasalaatin kanssa tarjoa perusvihersalaattia: salaatinlehtiä, tomaattia ja kurkkua. Kastikkeeksi salaatille voi laittaa hieman samaa kastiketta kuin mitä on jäänyt yli perunasalaatista.

Juomaksi mitä ikinä haluatkin.

Hyvää Uutta Vuotta!