Nuorempi tyttäreni Silva syntyi 3. tammikuuta ja sen kunniaksi tänään, ta-daa: itse kehittelemäni ranskalaisen suklaakakun ohje. Ohje juontaa juurensa Hanoihin, Vietnamiin, jossa asuimme tyttöjen ollessa alle kouluikäisiä, ja siellä erinomaiseen, ranskalais-vietnamilaiseen ravintolaan nimeltä Hoa Sua. Ravintolan yhteydessä toimi ranskalaistyyppinen leipomo, josta sai koko itäisen pallonpuoliskon parasta leipää ja leivonnaisia. Lasten syntymäpäiville tilasin aina Hoa Suasta ranskalaisen suklaakakun, jota ilman ei voinut synttäreitä viettää.

Sitten olinkin vaikeuksissa kun tulimme takaisin Suomeen. Vaatimus kuului: synttäreille pitää saada samanlainen ranskalainen suklaakakku kuin Hanoissa! Yritysten ja kokeilujen kautta onnistuin kehittämään ohjeen, joka melkein vastaa Hoan Suan ranskalaista suklaakakkua. Kakun nimeksi tuli joko Annin äidin suklaakakku tai Silvan äidin suklaakakku, aina sen mukaan kumman synttäreitä vietettiin tai kumman koulun myyjäisiin piti leipoa.

Ohje perustuu muistisääntöön 2 tai 4. Eli jokaista ainesosaa on kaksi tai neljä yksikköä. Koska yhdessä taloussuklaalevyssä on 200 grammaa se vastaa minun logiikallani kahta yksikköä. Ja yksi (desi kermaa) plus yksi (desi maitorahkaa) tekee tietenkin yhteensä kaksi.

Oikeasti tämä kakku on sen verran suuritöinen, että niitä kannattaa saman tien tehdä kerralla kaksi. Silloin muistisääntökin on helpompi eli 2-4-8. Suklaakakku ei yhtään huonone vaikka se lepäisikin pari päivää odottamassa tai pakastettaisiin.

Ja tässä nyt se ohje lopultakin:

Annin/Silvan äidin suklaakakku

4 munaa

2 dl sokeria

200 gr sulatettua voita

1 levy (200 gr) taloussuklaata sulatettuna

1 dl kuohukermaa

½ prk eli 1 dl maitorahkaa

4 dl jauhoja

2 tl leivinjauhetta

Kuorrutukseen: ½ levyä (100 gr) taloussuklaata, pinnalle nonparelleja tai muuta koristetta.

Esityöt: voin annetaan sulaa miedolla lämmöllä, kuohukerma vatkataan vaahdoksi ja siihen sekoitetaan varovasti puoli purkkia rahkaa ja lopuksi taloussuklaa sulatetaan vesihauteessa tai mikrossa (kääreen ohjeen mukaan).

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi, johon sekoitetaan ensin sulatettu suklaa, sitten vuorotellen ja vähitellen voisula sekä kerma-rahkavaahto. Lopuksi lisätään jauhot, johon on sekoitettu leivinjauhe. Lapset olivat mielellään ja oikeastikin avuksi tässä sekoitusvaiheessa, kun taikinaan piti lisätä monta ainetta yhtä aikaa. 

Taikina kaadetaan tasapohjaiseen voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paistetaan uunissa (alalämmöllä) 170 asteessa reilu tunti. Kakku kestää kypsyäkseen melko kauan aikaa, usein menee 1,5 tuntia. Kovalla lämmöllä ei kannata kypsentämistä hoputtaa, muuten kakku jää sisältä raa’aksi.

Jäähtynyt kakku kuorrutetaan sulatetulla suklaalla. Suklaaseen voi lisätä kermaa tai voita, että kuorrutuksesta tulisi pehmeämpi. Minulta kuorrutusvaihe on mennyt muutaman kerran ikävästi pieleen ja lopputuloksesta tullut ikävän tönkköä.

Valmiita suklaakuorrutuksia on myös saatavilla. Niistä minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta. Ovat varmasti ihan hyviä (ainakin parempi vaihtoehto kuin tönkkösuklaa, jos niin sattui käymään).

Hoa Sua ei ollut mikään ihan tavallinen ravintola tai leipomo. Se perustettiin 1994 opetusravintolaksi köyhille, vaikeista oloista lähtöisin oleville, usein vammaisille nuorille, jotka muuten olisivat saattaneet jäädä täysin vaille koulutusta. Yksi perustajista oli Ranskan vietnamilainen Madame Nguyen. Erinomaisen mutta edullisen ruoan ja ystävällisen palvelun vuoksi opetusravintolasta tuli heti valtavan suosittu ja se joutui muuttamaan usean otteeseen aina vain suurempaan kiinteistöön. Useat maat ovat antaneet koulun pyörittämiseen avustusta, suurin ja säännöllisin avunantajista on ollut Ranskan valtio.

Googlasin, että Hoa Suoa on edelleen olemassa, sen opetustarjonta on kasvanut ja se on muuttanut jälleen suurempiin tiloihin. Nettisivujen mukaan se kouluttaa vuodessa 700 vaikeista oloista tulevaa nuorta ammattiin.

Myös ruoalla voi yrittää muuttaa maailmaa edes hieman paremmaksi.